Het verhaal van Harm

Toen ik begon met studeren ben ik op kamers gegaan in Utrecht. Omdat ik tijdens mijn studie ook lid was van een studentenvereniging was ik al op de hoogte van huisbazen die te veel huur betalen. Dus na een beetje te hebben rondgesnuffeld, heb ik ook mijn eigen huurprijs gecontroleerd. Toen daar uitkwam dat ik te veel huur betaalde heb ik er meteen werk van gemaakt. Er kwam iemand langs van het huurteam om mijn kamer exact op te meten en alle punten na te lopen. Dat ging vrij snel. Deze man ging er meteen mee aan de slag. 

Tijdens dit proces ging het bij mij een beetje mis in de eerste communicatie. Ik heb mijn kamer gehuurd via een bemiddelingskantoor. Alle communicatie was daarom ook met hen en niet direct met de werkelijke eigenaar van het pand. Omdat de zaak via het huurteam liep, is er meteen vanuit hen en niet vanuit mijzelf een bericht gegaan naar het bemiddelingskantoor met daarin de boodschap dat er een zaak werd gestart. Na een hoop op-en-neer gemaild te hebben kwamen we er in eerste instantie niet uit. Toen heb ik de zaak doorgezet bij de Huurcommissie. Daar kwam ook iemand van langs. Hij legde duidelijk uit wat hij deed en vertelde dat dit soort situaties een veel voorkomend probleem zijn. Daarna kwam de zaak voor, maar mijn huisbaas of het bemiddelingskantoor is tot drie keer toe niet op komen dagen. Hierdoor werd de zaak steeds doorgeschoven. 

De derde keer heeft de huurcommissie toch inhoudelijk bekeken en kwam tot de conclusie dat de verhuurder verkeerd zat en dat ze de week erop een uitspraak gingen doen. Dat is gebeurd en de Huurcommissie heeft mij in het gelijk gesteld. Zo heb ik dus ongeveer €1000,-, omgerekend zo’n 14 jeans, van mijn huisbaas terug weten te krijgen. 

Een paar weken nadat de zaak was afgerond, hebben ik mijn huisbaas toch kort gesproken. Tijdens dit gesprek bleek dat hij coulanter was met het verlagen van de huurprijs dan het bemiddelingskantoor. Achteraf had ik liever direct met mijn huisbaas gesproken. Op die manier zouden we elkaar veel beter hebben begrepen, denk ik.

Mijn advies voor anderen in zo’n situatie? Ga die zaak aan, ga in gesprek, in eerste instantie met je huisbaas. Bekijk wat mogelijk is en wat realistisch is. Je hebt het recht om je huurprijs aan te vechten en je krijgt meestal gelijk van de huurcommissie. Maar laat je vooral niet intimideren.

Harm
Leeftijd: 23
Woonplaats: Utrecht
Universiteit Utrecht