Huurcommissie inschakelen

Bereik je geen akkoord met jouw verhuurder over de nieuwe huurprijs? Dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Je hoeft dit niet aan je verhuurder te melden, maar dat is wel netjes.

Heb je een huurcontract voor onbepaalde tijd?

Als je nog in de eerste 6 maanden van je huurcontract zit, dan kun je een verzoek tot toetsing van de aanvangshuurprijs doen. De Huurcommissie heeft van jou een kopie van je huurcontract nodig (vereist). En het schriftelijke voorstel aan je verhuurder als je dit gedaan hebt (optioneel). Bewaar zelf kopieën, zodat je weet wat je hebt verstuurd. 

Zo kun je binnen de eerste 6 maanden via de Huurcommissie een procedure starten: 

Huur je je kamer/woning al langer, dan moet je eerst een schriftelijk voorstel voor huurverlaging hebben gedaan aan je verhuurder. Op de website van de Huurcommissie kun je hierover meer informatie vinden.

Heb je een tijdelijk huurcontract voor een zelfstandige woning?

Je kunt ook een tijdelijk huurcontract hebben. Je hebt in je huurcontract dan al een specifieke datum afgesproken wanneer je huurtermijn eindigt. Een tijdelijk contract kan maximaal 2 jaar zijn voor zelfstandige woningen. De indieningstermijnen om je aanvangshuurprijs te laten checken zijn dan anders. Het is namelijk de duur van je huurcontract plus 6 maanden, met een maximum van 2 jaar en 6 maanden.

Zo kun je via de Huurcommissie een procedure starten: 

Je kunt ook een kamer (ook wel onzelfstandige woning genoemd) huren met een tijdelijk huurcontract voor maximaal 5 jaar. Toch gelden dan dezelfde indieningstermijnen zoals hierboven staat bij ‘Heb je een huurcontract voor onbepaalde tijd?’. 
Een tijdelijk huurcontract is wat anders dan een campuscontract, waarin staat dat je de kamer/woning uit moet als je niet meer studeert. Een campuscontract heeft geen afgesproken einddatum.

Let op: Als je de aanvangshuur wil laten toetsen door de Huurcommissie terwijl je zelf al verhuisd bent naar een volgend adres, is dat lastig. De Huurcommissie moet namelijk in jouw woning kunnen om de situatie te bekijken. Zorg er daarom voor dat je de aanvangshuurprijs laat toetsen vóór je verhuist.

Hoe toetst de Huurcommissie je (aanvangs)huurprijs?

De Huurcommissie toetst of de huurprijs die in het huurcontract staat niet hoger is dan de maximale huurprijs van je kamer of woning. Dit gebeurt op basis van het woningwaarderingsstelsel (ook wel puntensysteem). De Huurcommissie maakt een puntentelling van de kamer of woning en komt daarvoor bij je langs. Hoe meer punten je kamer of woning waard is, hoe hoger de maximale huurprijs van de kamer of woning is.

Uitspraak Huurcommissie

De huurprijs kan door de toets van de aanvangshuurprijs niet omhoog gaan. De huurprijs kan alleen omlaag gaan of gelijk blijven.

Wanneer gaat de huurverlaging in?

Stelt de Huurcommissie vast dat de huurprijs te hoog is? Dan bepaalt de Huurcommissie dat de huurverlaging ingaat vanaf de begindatum van het huurcontract. Na de uitspraak van de Huurcommissie kun je zelf de te veel betaalde huur terugvragen bij je verhuurder.