Huurprijs te hoog? Dit kun je doen!

Denk je dat je teveel huur betaalt? Hieronder lees je welke acties je kunt nemen. 

Check je huurprijs

Vul de huurprijscheck in van de Huurcommissie. Er is een huurprijscheck voor kamers en een huurprijscheck voor zelfstandige woningen. Je kunt dan meteen zien of de huurprijs in jouw contract (ook wel aanvangshuurprijs genoemd) redelijk is. Is jouw huurprijs hoger dan de uitkomst van de huurprijscheck? Bespreek dat dan met je verhuurder. 

Ga in dialoog met je verhuurder

Het is verstandig eerst zelf in gesprek te gaan met je verhuurder om jouw huurprijs aan te passen naar het bedrag dat uit de huurprijscheck is gekomen. 

  • Dit kan per telefoon, persoonlijk of per mail. Kom met goede argumenten en wijs je verhuurder op de huurprijscheck. Kijk ook goed naar de tips op deze website.
  • Houd in je voorstel aan de verhuurder over het aanpassen van je huurprijs rekening met de geldende termijnen. Als je nog in de eerste 6 maanden van je huurcontract zit, dan geef je aan dat de aangepaste huurprijs met terugwerkende kracht in gaat op de begindatum van je huurcontract. Huur je je kamer of woning al langer dan 6 maanden? Dan hangt het van de bepalingen in je huurcontract af welke mogelijkheden er zijn. Lees hierover meer op de website van de Huurcommissie.
  • Ter ondersteuning van je voorstel kun je een uitdraai van de huurprijscheck naar je verhuurder sturen. Bewaar zelf kopieën, zodat je weet en kunt bewijzen wat je hebt verstuurd.
  • In gesprek gaan met je verhuurder kost tijd. Als je later nog naar de Huurcommissie wilt stappen, dan moet je er rekening mee houden dat jouw aanvraag daar op tijd ligt.

Verhuurder is akkoord met de nieuwe huurprijs

Gaat de verhuurder akkoord met je nieuwe huurprijs? Dan betaal je vanaf de afgesproken of voorgestelde datum de lagere huurprijs. 

  • Als je nog in de eerste 6 maanden van je huurcontract zit, dan kun je de teveel betaalde huur terugvragen bij de verhuurder vanaf het begin van het huurcontract. 
  • Als het langer dan 6 maanden geleden is dat jouw huurcontract is ingegaan, dan hangt het van de bepalingen in je huurcontract af of je de teveel betaalde huur kunt terugvragen bij de verhuurder. 
  • Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van je verhuurder. Een mondeling akkoord is achteraf niet te bewijzen.

Verhuurder is niet akkoord met huurverlaging

Gaat je verhuurder niet akkoord met jouw voorstel voor de nieuwe huurprijs zoals bleek uit de huurprijscheck? Of reageert hij of zij niet? Schakel dan de Huurcommissie in. Let hierbij goed op de termijnen van de Huurcommissie. Een procedure via de Huurcommissie kost € 25. Als de Huurcommissie jou in je gelijk stelt, krijg je deze kosten terug. Het is netjes om je verhuurder te waarschuwen dat je naar de Huurcommissie gaat, maar dat hoeft niet.